Elke dinsdag lees ik in De Volkskrant de serie Dit ben ik. Een portret van een kind in zijn of haar slaapkamer. Aan de hand van een aantal vragen krijg je een beeld van het kind nu, en in de toekomst.

Laatst ging deze over Sien, een meisje van 7 jaar. Haar grootste droom zet mij aan het denken.

“Dat mijn grote zus (13 jaar) geen huiswerk meer moet maken en dat ze met me kan spelen.”

Dat huiswerk wil wat. Ik herken dit van vroeger. Maar ook recent nog. Een meisje uit het hockeyteam dat mijn dochter coacht, wil met een ploegmaatje na de wedstrijd afspreken.

Helaas krijgt zij van haar moeder te horen:

“Nee, dat kan niet. Je moet nog huiswerk doen.”

Er bestaan gelukkig ook huiswerkvrije scholen. Leerlingen maken niet thuis maar op school het huiswerk. Onder leiding van docenten. En als zij iets niet snappen, kunnen ze dat direct vragen.

Misschien denk je nu, ja maar dan zitten zij langer op school. Dat hoeft niet. Tenminste als je het systeem op de schop durft te gooien. Het anders durft te doen.

Zoals het Laurens Lyceum in Rotterdam. Leerlingen krijgen maar drie vakken per dag. Met daarvoor of daarna huiswerkuren. Zodat leerlingen hun huiswerk gewoon op school kunnen maken.  

Huiswerk: iets onschuldigs of toch niet?  

Deze vraag staat centraal in deze aflevering van KOOT’s Kwesties. Met een doe-direct-tip. Om hiermee direct met je team aan de slag te gaan.

Veel kijkplezier!

Marianne