Vergader eens anders

(Leestijd: 2 minuten)

Deze E-zine is samengesteld door maar liefst twee gasthoofdredacteuren: Cecile Snijders en Lonieke de Ruiter die je helpen de communicatiekracht van jezelf én je organisatie te vergroten. Zij zijn winnaars van de jubileumactie rondom het 5-jarig bestaan van &KOOT.

Brugsmurfmoeders: “Terug in de tijd?”

Deze maand is best spannend voor ons. We hebben allebei een kind dat nét in de brugklas is gestart. Zij hebben de overstap gemaakt van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Dat betekende afgelopen weken inkopen doen, grote fiets, enorme rugzak, woordenboeken en laptop. Spanning over nieuwe klasgenoten, de mentor en het boeken kaften.

En toen de introductieweek, enthousiaste verhalen, maar ook witte gezichten van de intensieve dagen! We kwamen beiden tot de conclusie dat er (ogenschijnlijk?) weinig veranderd is, sinds wij 500 jaar geleden zelf brugsmurf werden.

Terug-in-de-tijd-gevoel

Ook nu de eerste lesweken erop zitten, hebben we nog steeds een terug-in-de-tijd-gevoel. Daar waar op de basisschool de kinderen bezig waren met coöperatief leren, onderzoekend leren, uiteenlopende projecten en samenwerken, is onze eerste indruk dat de aanpak op het voortgezet onderwijs veel lijkt op het onderwijs dat wij vroeger genoten hebben. Woordjes leren, grammatica oefeningen, sommen maken. Veel individueel werk, een reproductieve leerstijl.

Hoe vernieuwend is het voorgezet onderwijs? Wij hopen positief verrast te worden de komende zes jaar! Natuurlijk willen wij daaraan zelf ons steentje bijdragen. Hoe? Door jou te inspireren anders te vergaderen en samen te werken met docenten, schoolleiders en ouders. Een onderwijsprofessional die zelf geïnspireerd wordt, telt immers voor twee!

Vaart, variatie en impact

Naast elkaar gaan zitten aan een vergadertafel. En dan komen tot inspirerende samenwerking? Knap als dat lukt. Hoe kan het anders? Zet de juiste werkvorm in! Daarmee bereik je bijeenkomsten met meer vaart, variatie en impact.

Op de foto zie je een onderwijsteam dat druk bezig is met het praktisch maken van hun toekomstvisie met de ‘Verder-vooruit-taart’, een van de vele, mooi toe te passen werkvormen. Met als resultaat: persoonlijke actieplannen én een gedragen teamplan. Hoeveel werkvormen heb jij in je bagage om toe te passen tijdens vergaderingen of andere bijeenkomsten? Hoog tijd om deze uit te breiden? Lees dan ons unieke aanbod in Krachtvoer.

Cecile & Lonieke’s Krachtvoer

(Leestijd: 1 - 3 minuten)

Workshop: Werkvormen die werken


Wil je aan de slag met het zelf leren toepassen van werkvormen? In samenwerking met Marianne komen we op donderdagmiddag 8 november naar Zoetermeer toe met onze workshop Werkvormen die Werken!

De workshop duurt van 13.30 tot 17.00 uur, wordt gehouden bij praktijkschool het Atrium in Zoetermeer. De kosten bedragen € 180 per persoon. Je gaat gegarandeerd naar huis met een lijstje praktische werkvormen die je de volgende dag meteen kunt inzetten. Lees meer

Veilig falen


Fouten maken. Nou, dat doe ik liever niet. Ik baal als ik faal! Bovendien heb ik de neiging zo’n fout (vooraf al) groter en groter te maken, dat is dan weer iets waar ik erg goed in ben 😊. Maar gelukkig is er een manier om 'veilig te falen', toepasbaar voor kinderen én volwassenen. Iets waar onderwijsprofessionals zelf zeker nog stappen in kunnen maken.

Cecile & Lonieke op karwei

(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Als de Liever-communicatiever dames hebben wij samen het ‘Bring Your Own’-concept ontwikkeld. Een nieuwe manier van netwerken waarbij ieders eigen inbreng cruciaal is. Op basis van dat wat deelnemers meenemen (een boek, een dilemma of een vraag bijvoorbeeld) draaien wij ter plekke een programma in elkaar.

Met verrassende werkvormen gaan de deelnemers dan met elkaar aan de slag. Dat levert hele open en verrassende bijeenkomsten op! Recent hebben we Bring Your Owns verzorgd voor een organisatie die wilde weten wat hun klanten écht bezig houdt. “Wat een geweldig initiatief! Spannend, laagdrempelig, uitnodigend, creatief en verrassend!” was de reactie van een van de deelnemers.

Lees meer over Bring Your Own of ervaar het zelf eens!

Cecile & Lonieke’s Agenda

(Leestijd: 1 - 3 minuten)

8 november 2018
Workshop Werkvormen die Werken bij praktijkschool het Atrium (13.30 - 17.00, Zoetermeer).

2 - 11 november 2018
Nationale Week van de Dialoog: diverse Dialoogtafels door het hele land om een goed gesprek te voeren met onbekenden

29 november 2018
Bring Your Own proefsessie (15.00-18.00 regio Eindhoven)

25 februari 2019
Liever communicatiever-sessie ‘Steeds weer betekenisvolle content’ (13.30-17.00, Eindhoven e.o.)

Als jij in jouw netwerk leidinggevenden in het onderwijs hebt, dan is deze E-zine ook voor hen interessant. Voel je vrij om deze door te sturen. Via deze link kunnen zij zich abonneren op de E-zine. Als dank ontvangen zij direct mijn gratis e-boek 'Vijf tactieken voor schoolleiders om onderwijsverandering soepel te laten verlopen'.