Baas over eigen agenda

 
Maandagochtend. Fluitend zit ik op de fiets. Op weg naar mijn werk. Nadat ik eerst mijn dochter bij school heb afgezet. Zoals iedere ochtend. Want ik ben sinds kort baas over eigen agenda. Als opleidingsmanager van een nieuw op te zetten afdeling Horeca & Toerisme. Voor mij de ideale combinatie van doen waar ik goed in ben (opleidingen bouwen) en trouw zijn aan wat ik belangrijk vind (het beste uit mezelf en anderen halen).

Onderweg kom ik collega H. tegen. H. is een onderwijsman in hart en nieren. Draait al jaren mee. H. wil gewoon zijn ding doen. Lesgeven. Daar is ie voor opgeleid en daar is ie goed in. Hij is wars van wat hij noemt ‘stompzinnige’ vernieuwingen. Vernieuwingen die hij in zijn lange carrière met regelmaat van bovenaf opgelegd krijgt. H. is zo’n collega die in vergaderingen altijd zijn mening klaar heeft. Niets mis mee. Want H. is daardoor juist iemand die mij scherp houdt. Die ervoor zorgt dat ik als opleidingsmanager niet doordraaf. In al mijn gedrevenheid en enthousiasme.

Blaren op je tong lullen

“Zo Koot, wat brengt de week?” vraagt H. Ik begin op te ratelen wat er allemaal in mijn agenda staat. Zijn eerste reactie: “Zo, jij lult je deze week dus weer de blaren op je tong! Zou niks voor mij zijn. Als ik jou was, zou ik minstens de helft van die overleggen uit mijn agenda schrappen.”

Ik glimlach, maar mijn hoofd maakt intussen overuren. Schrappen? Jij hebt makkelijk praten! Hoe dan? Er zijn afspraken die mij opgelegd zijn. Van bovenaf. Daar kan ik echt niet onderuit. Maar een deel heb ik wel laten gebeuren. Slik. Want ongemerkt heb ik ieder gaatje in mijn agenda opgevuld.

Hoezo baas over eigen agenda? Koot, Krotenkoker die je er bent! Er staan zaken in die je er eigenlijk niet in wil hebben. Waar je zeg maar buikpijn van krijgt.

Schrappen en schraven

Door het gesprek met H. is er veel veranderd. Dezelfde dag nog. Door vanaf die ochtend zelf de regie te nemen wie en wat er in mijn agenda staat. Door afspraken te schrappen. En ruimte te maken voor zaken die er echt toe doen.

Door te schraven. Zogenaamde ‘verplichte nummertjes’ (lees: afspraken waar ik echt niet onderuit kan) ga ik met een andere intentie in. Wat wil ik dat deze afspraken mij opleveren? Al is het maar om in de pauze van een overleg raad te vragen aan een collega die ik anders nooit spreek.

Trouw zijn aan

Baas over eigen agenda. Nog steeds een hot item voor mij. Het is zelfs één van de redenen geweest om in 2013 voor mezelf te beginnen. Bij mijn vader werd toen uitgezaaide darmkanker geconstateerd. Ik wilde hem in dat proces kunnen ondersteunen. Zonder ieder uur te moeten verantwoorden dat ik niet op mijn werk kon zijn. Mijn vader leeft inmiddels al ver in zijn reservetijd. Alhoewel, zoals hij het zelf noemt, 'de olie in de lamp begint op te raken'. Ik kan mijn rol als mantelzorger nog steeds vervullen. Door trouw te zijn aan mijn principe baas over eigen agenda.

Radical selfcare

Mantelzorger zijn is dankbaar werk, maar vraagt veel. Als je zelf mantelzorger bent, begrijp je direct wat ik bedoel. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Keer op keer. Week in, week uit. Want als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet voor anderen zorgen. Radical selfcare noemt mijn raadgever Nicole Offenberg dat.

Van Nicole heb ik geleerd mijn radical selfcare als eerste in te plannen. Iedere week opnieuw. Opschrijven in mijn agenda. Met mijn 'eigenste' dit doe ik graag-activiteiten. Voor mij is dat bijvoorbeeld: heupen losmakende zumba, hip handletteren, relaxte yin yoga en nieuwe ideeën opdoen door met iemand af te spreken of een goed boek te lezen.

En ja, de ene week gaat het plannen beter dan de andere week. Het blijft keuzes maken. Niet altijd mijn sterkste punt. Tussen werk en privé, mantelzorg en sporten, sociale media en lekker nutteloos voor me uit staren.

Mijn tips

Hoe zit dat met jou? Ben jij baas over eigen agenda? In de zomervakantie was je dat vast en zeker. Hoog tijd om dit door te trekken. Het nieuwe schooljaar in.

  • Pak je agenda.
  • Plan voor deze week jouw radical selfcare in. Om jezelf op te laden. Met jouw 'eigenste' dit doe ik graag-activiteiten. In Koot’s Krachtvoer een simpele manier om dit wekelijks te doen.
  • Plan voor dit schooljaar jouw spijbeldagen in. Inspiratietip 6 uit de E-zine van juli. Minimaal één per kwartaal. Een dag waarop je afstand neemt van school. Net als in de zomervakantie. Even uit de waan van de dag. Verplicht ‘niks nuttigs doen’. Om bij te tanken. Of om in alle rust te kijken naar zaken die spelen op school. En daarvoor creatieve oplossingen bedenken.
Nodig leerlingen uit voor de lunch

Nu je toch jouw agenda voor je hebt, prik dan direct jouw lunchgesprekken met leerlingen (inspiratietip 7). Dé ideale manier om te weten te komen hoe jouw leerlingen denken over het onderwijs op school. Leerlingen zeggen namelijk gewoon wat ze van iets vinden. Ongeremd en zonder gêne. Wat er goed en minder goed gaat in school. Waar volgens hen knelpunten zitten. En welke oplossingen zij daarvoor zien. Daarom is mijn motto:

Geen onderwijsverandering zonder input van leerlingen!

Deel je mijn motto en kun je wel wat meedenkkracht gebruiken bij het vormgeven van jouw lunchgesprekken, weet dan dat ik tot december nog ruimte in mijn agenda heb om je daarbij te helpen.

Goed schooljaar!

Marianne

&KOOT’s Krachtvoer


Boek: Losserwerken van Jan Wolter Bijleveld 

Je moet van alles. Maar moet het echt? Moet je bijvoorbeeld een bomvolle agenda hebben?


Blogtip: Houd de zaag scherp van Nicole Offenberg

Zorg voor jezelf. Dat kun je alleen zelf. Ontdek een simpele manier hoe je dit wekelijks kunt doen.

&KOOT’s Agenda van september


11 september 2017

Aflevering 10 van de online videoserie Koot’s Kwesties: Het geheim achter Waldorf & Statler
Een aflevering gemist? Klik dan hier.

18 september 2017
Aflevering 6 van de maandelijkse serie Schooljutten over LOB-juweeltjes. Een aflevering gemist? Klik dan hier.

25 september 2017
Aflevering 11 van de online videoserie Koot’s Kwesties: Zijn leerlingen bezoekers of mede-eigenaren van de school? Een aflevering gemist? Klik dan hier.

Als jij in jouw netwerk leidinggevenden in het onderwijs hebt, dan is deze E-zine ook voor hen interessant. Voel je vrij om deze door te sturen. Via deze link kunnen zij zich abonneren op de E-zine. Als dank ontvangen zij direct mijn gratis e-boek 'Vijf tactieken voor schoolleiders om onderwijsverandering soepel te laten verlopen'.