Editorial

De vakantie zit erop. Heerlijk uitgerust weer aan de slag. Weer terug in de school na een paar weken vrij zijn en lekker doen waar je zin in had. In je vakantie ben je immers baas over je eigen tijd. Je hebt in de vakantie vast en zeker nieuwe ideeën voor dit schooljaar gekregen. Die krijg je namelijk automatisch als je uit de waan van de dag aan je werk denkt. Je kijkt dan op een andere manier naar kwesties. Prangende kwesties die je elke werkdag driftig probeert op te lossen.

De grote vraag is: hoe zorg je ervoor dat je tijdens het schooljaar op een andere manier naar kwesties blijft kijken? Dat je je niet laat meeslepen door de waan van de dag? Uit onderzoek blijkt namelijk dat je binnen een week weer in je oude patroon vervalt. Eenmaal terug in de school lijkt het of je nooit bent weggeweest. Binnen enkele dagen ben je alweer opgeslokt door allerlei kwesties. Dit noemt men ook wel het postvakantiesyndroom. Op de Facebookpagina van onderwijsbureau &KOOT staat een interessante video hoe je kunt omgaan met dit syndroom (en als je toch op deze pagina bent, like 'm dan even als je wilt).

Wat mij altijd helpt, is om aan het begin van het schooljaar op te schrijven hoe ik er over een jaar bij wil zitten. Wat wil ik dan bereikt hebben? Hoe wil ik mij dan voelen? En wie verzamel ik om mij heen om mij te helpen mijn doel te bereiken? Waar haal ik mijn inspiratie vandaan?

Mocht je deze werkwijze zelf willen uitproberen, in deze E-zine geef ik je input daarvoor. Input om jouw doel voor dit schooljaar te bereiken. Door je tips te geven hoe jij aan jouw dagelijkse portie inspiratie kunt komen. En daar hoef je niets eens de school voor uit (maar dat mag natuurlijk wel)!

Ontdek in de VIDEOfavorieten hoe nieuwe collega’s jou kunnen inspireren. Collega’s die bruisend en vol energie op jouw school gestart zijn. Of andersom, hoe jij jouw collega’s kunt inspireren. Door vergaderingen anders vorm te geven en online tools in te zetten. In de BOEkchat lees je mijn selectie uit de 50 werkvormen met App en Web die in het boek Teamtools Online beschreven staan.

Of stel je eigen Raad van Inspiratie samen, de doe-direct-tip van deze maand. Natuurlijk kun je ook de school uit gaan. In de &KOOT agenda geef ik je weer diverse tips. Tips voor interessante congressen en evenementen. Een mooie manier om inspiratie op te doen en andere schoolleiders te ontmoeten.

Ik wens je een bruisend en inspiratievol schooljaar toe!

Marianne

P.S. Mocht je nieuwsgierig zijn naar mijn vakantie, naast vakantie vieren heb ik vooral gelezen (helaas heb ik nog niet de hele stapel boeken uit van de foto in mijn E-zine van juli), geschreven (het laatste deel van een vierdelige serie over LOB voor het vmbo waardoor leerlingen vanuit hun talenten en met zelfvertrouwen keuzes leren maken) en niet te vergeten een 'work with me-video' opgenomen, waarin ik je een onweerstaanbaar aanbod doe. Een aanbod dat jou niets kost, dat helemaal gratis is. Meer hierover in de E-zine van oktober.

QUOTESenzo

"Wie slim wil lijken, praat.

 Wie slim wil worden, luistert."

Omdenken.nl 

BOEKchat

In mijn vakantie heb ik het boek Teamtools Online van Martijn Vroemen en Sibrenne Wagenaar gelezen. Op de achterflap staat: "Met Teamtools Online breng je teamontwikkeling uit het vergaderlokaal naar de dagelijkse realiteit." Ik dacht: hiermee sla je twee vliegen in één klap. Het biedt je de kans om anders te 'vergaderen' en tegelijkertijd te werken aan 21st century skills van het team (en even voor de duidelijkheid, dit bedoel ik breder dan alleen ICT-vaardigheden).

Ik weet dat veel scholen dit laatste ingewikkeld vinden. Zij worstelen met de vraag hoe je leerlingen deze vaardigheden kunt aanleren. Maar ook hoe je deze bij docenten verder kunt ontwikkelen. Nu Teamtools Online kan je daarbij helpen. Het bevat 50 inspirerende werkvormen gericht op o.a. samenwerken, creatief denken en communiceren, gekoppeld aan online tools. Deze variëren van eenvoudig (niveau 1) tot aardig wat handigheid nodig (niveau 3). De QR-codes in het boek zorgen ervoor dat je snel toegang hebt tot de tools.

Teamtools OnlineHet is een handzaam boek, overzichtelijk ingedeeld in vijf thema's. Hierdoor kun je op basis van jouw vraag snel een handige werkvorm met online tool vinden. Van elk thema beschrijf ik kort een voorbeeld. Mijn selectie uit de 50 werkvormen met App en Web heb ik gebaseerd op dat wat belangrijk is in verandertrajecten op scholen: kennen en benutten van elkaars expertise, stilstaan bij wat goed gaat, (blijven) communiceren en samen optrekken.

Thema 1: Koers uitzetten en organiseren

Laat teamleden voorafgaand aan een bijeenkomst over teamdoelen, in Padlet een muur met vituele post-its maken. Ieder teamlid zet zijn doelformulering op een post-it. Deze vormen de basis van de bijeenkomst. Door het volgen van de stappen die in het boek beschreven worden, werk je toe naar consensus over het teamdoel.

Thema 2: Vaardigheden oefenen

Kan het nakomen van afspraken in jouw team wel wat aandacht gebruiken? Zet dan de werkvorm Engel en Duivel met de online tool Google Calender in. Hoe werkt het? Teamleden noteren werkafspraken (zo SMART mogelijk) in de Calender. Het teamlid dat de afspraak op zich neemt, krijgt hulp van twee andere teamleden: de Engel als ondersteuner en de Duivel als waarschuwingsmechanisme. Op deze manier werk je aan gedeelde verantwoordelijkheid. Je voorkomt dat een opdracht als aap op de schouder van één iemand komt.

Thema 3: Reflecteren en leren

Zet voor een snelle reflectie na afloop van bijvoorbeeld een werkoverleg of studiedag de tool Tegelspreukmaker.nl in. Laat teamleden een quote formuleren en deze op een online tegel zetten. De online tegels kun je vervolgens verzamelen op een Pinterestboard en delen. Daarnaast kun je deze werkvorm inzetten als afsluiting van een periode in een verandertraject.

Thema 4: Kennis delen

Rondje sparren met collega's via de tool TodaysMeet. Formuleer je vraag in de chatruimte en collega's reiken jou vervolgens hun ideeën aan. Een mooi alternatief voor een reguliere vergadering. Of om te sparren met een schoolleider van een andere school. Ik hoor regelmatig dat een schoolleider zich voorneemt om eens een kijkje te nemen op een andere school. Maar dat dit er - mede door de waan van de dag - toch niet van komt. Na een eerste overleg via TodaysMeet, kan het bezoek natuurlijk alsnog volgen!

Thema 5: Online werken en leren

Naast live ontmoetingen kunnen teamleden online samenwerken. De tool Yammer biedt een groot aantal opties: elkaar inspireren met (links naar) interessante artikelen en video’s, informeren over elkaars activiteiten, voeren van online teamdiscussies en delen van successen. Verder kun je Yammer inzetten om teamleden zich te laten voorbereiden op een live overleg of studiedag.

Wil je dit schooljaar de uitdaging aangaan om meer met online tools te doen? Schaf dan het boek Teamtools Online aan. Maak jouw keuze uit de veelheid aan mogelijkheden. Schakel, indien nodig, de hulp in van ICT-vaardige collega's. Of vraag hulp aan je leerlingen!

Mocht je toch nog koudwatervrees hebben, geen nood. Bij de thema's 1 t/m 4 geven de schrijvers tevens opties hoe je de werkvormen zonder online tools kunt inzetten.

VIDEOfavorieten: Zo doen we dat hier (nooit)!

Wat kun je leren van de nieuwe collega’s die jij voor dit schooljaar hebt aangenomen? Docenten, die net vol energie gestart zijn. Jouw bruistabletten. In deze video vertel ik je daar meer over.

De-doe-direct-tip van september: Installeer jouw Raad van Inspiratie

Als je uit de waan van de dag aan je school denkt, krijg je vaak goede ideeën. Bijvoorbeeld tijdens de afgelopen zomervakantie. Hoe kun je dit tijdens het schooljaar bereiken? Door je brein dagelijks te voeden met inspiratie.

  • Welke (audio-)boeken, tijdschriften, video's, podcasts, enz. inspireren je over onderwijsontwikkeling? Ik hoop dat je in ieder geval mijn E-zine op jouw lijst zet :).
  • Wie zijn interessante gesprekspartners voor jou? Welke collega-directeuren, (nieuwe) docenten, stagiaires, leerlingen, ouders, goede vrienden, enz. inspireren jou?

Kortom, wie neem jij op in jouw Raad van Inspiratie? Wie kan jou iets nieuws vertellen over het onderwerp waar jij mee bezig bent? Maak een lijst met namen. Zet erachter bij welke kwestie(s) en op welke manier ieder lid van de Raad jou het komende jaar kan helpen.

Nog drie tips
  1. Let erop dat je meer luistert dan praat tegen je Raad van Inspiratie, meer vraagt dan vertelt. Houd daarbij de verhouding 7 vragen - 3 eigen verhalen aan. Want we hebben niet voor niets twee oren en maar één mond!
  2. Wil je weten hoe leerlingen jou kunnen inspireren, kijk dan naar de VIDEOfavoriet in mijn E-zine van juni. Daarin geef ik je drie tips hoe je jouw leerlingen kunt inzetten als interne adviseurs.
  3. Wil je mij (tijdelijk) opnemen in jouw Raad van Inspiratie, dat kan. Bijvoorbeeld in de rol van vraagbaak, klankbord of schaduwcoach. Neem dan telefonisch contact met mij op via 06 573 371 72 of stuur een e-mail naar marianne@enkoot.nl.

&KOOT agenda

27 september 2016
Werkconferentie VO2020 Werkt!, in gesprek over de grootste dilemma's rondom talentontwikkeling en maatwerk in school, de Fabrique in Utrecht.
Meer info, klik hier.

11 oktober 2016
Helden in het midden 2016, hét evenement voor middenmanagers VO waarin het draait om persoonlijke en professionele ontwikkeling, Muntgebouw in Utrecht.
Meer info, klik hier.

4 november 2016
Van peilstok naar polsstok, het nationaal toetscongres VO, over hoe anders toetsen de kwaliteit en rendement van het onderwijs kan vergroten, 't Spant in Bussum.
Meer info, klik hier.

22 /23/24 november 2016
My Comment Festival 2016, mediawijsheid festival voor leerlingen VO en MBO, Beeld en Geluid in Hilversum.
Meer info, klik hier.