Waarom taal een innovatietraject maakt of breekt

(Leestijd: 3 minuten)

Weet je wat ik nu zo leuk vind aan Rotterdam? De humor. En dan met name hoe humor terugkomt in taalgebruik. Bijvoorbeeld in bijnamen. Bijnamen voor straten, bruggen, gebouwen en kunstwerken. Daar zijn we in Rotterdam meester in.

De oudste bijnaam die ik me herinner, is de Plukmekaalstraat. Mijn vader gebruikt die naam regelmatig. Als klein kind heb ik geen idee wat het betekent. Pas later ontdek ik wat het is. De bijnaam van de Puntegaalstraat. De straat waar ooit het Belastingkantoor gevestigd was.
Een geniale vondst!

Met de paplepel ingegeven

Bijnamen. Het is mij met de paplepel ingegeven. Mijn vader grossiert in bijnamen. Hij heeft er in de loop der jaren nogal wat voor mij bedacht: Vrouw Holle - Mientje Pindakaas – Kleine Koot (ik ben namelijk de jongste thuis).

Niet alleen voor mij, ook mijn vriendinnen krijgen van mijn vader allerlei bijnamen. Mijn vriendin Karin wier ouders een boot hebben, noemt hij Kaatje Mossel. Een andere vriendin met de achternaam ‘Makkreel’, doopt hij om tot Goudvis.

Bijnamen-tic

Mijn tic voor bijnamen heb ik dus van niemand vreemd. Ik vind het een sport om nieuwe bijnamen te ontdekken. Tijdens het opgroeien onder de rook van Rotterdam, maar ook na mijn verhuizing naar het midden van het land. Want ja, de liefde wil wat.

Ik ben er zelfs voortdurend op gespitst. Laatst nog, toen ik een patatje stoofvlees at bij Tante Nel. Een snackbar in de Pannekoekstraat. Die straat noemen we in Rotterdam Rue de Flens.
Hilarisch. Ja toch? Niet dan?

Rotjeknor

Heb je enig idee hoeveel bijnamen Rotterdam kent? Wel 2000. Ongelofelijk, 2000 bijnamen voor straten, bruggen, gebouwen en kunstwerken. Van Potlood tot Zwaan, van Koopgoot tot Vreetkeet, van Gasfabriek tot Zak Patat.

Alhoewel, voor sommige objecten kennen we meerdere namen. Voor de Erasmusbrug bijvoorbeeld: de Zwaan – de Harp – de Wipkip – de pik van Peper (sorry, ik heb ‘t niet bedacht).

  
Kwisje, weet jij de bijnamen van deze gebouwen en brug?

Heb je net als ik een tic voor bijnamen en wil je meer weten over bijnamen in Rotterdam? Er bestaan speciale stadtours. Kies bijvoorbeeld voor de Rotterdamse Bijnamen Wandel- en Tramtour. Leuk en leerzaam.

Bijnamen hebben ook een keerzijde. Ik weet soms niet eens meer hoe iets van origine heet. De Koopgoot bijvoorbeeld. Ik heb het tijdens het schrijven van deze E-zine zelfs moeten opzoeken. Maar nu weet ik het: Beurstraverse. “Nou, ik houdt ‘t gewoont op de Koopgoot.

Kracht van taal

Genoeg over Rotterdam. Terug naar het onderwijs. Ook daar is taal heel belangrijk. Zeker in innovatietrajecten. Ik durf te stellen dat innoveren niet lukt als je in school geen nieuwe taal  met elkaar ontwikkelt. Je moet immers loskomen van wat je gewend bent. Want als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.

En dat geldt ook voor taal. Want taal kan een innovatietraject maken of breken. Want als je blijft zeggen wat je zei, dan blijf je doen wat je deed.

Creatief met taal

Waarom spreken over een projectteam? De Baanbrekers klinkt toch veel beter! Waarom spreken over leerlingen? Mijn interne adviseurs geeft hen toch veel meer, of beter gezegd, de juiste status in het innovatietraject. Waarom nog langer de term teamoverleg hanteren? Scoop-sessies spreekt toch veel meer tot de verbeelding. Met spannende onthullingen over het innovatietraject. Wie wil dat nou niet horen?!

Zelf geloof ik heilig in de meerwaarde van projectonderwijs. Daarom heb ik in het vmbo de term doe-didactiek geïntroduceerd. Voor leerlingen die nog geen 10 minuten kunnen stil zitten. Vakoverstijgende projecten voor denkende doeners.

Het liefst kies ik voor projecten met echte opdrachtgevers. Projecten waarin leerlingen eigen verantwoordelijkheid leren nemen. Projecten waarvoor leerlingen hun eigen waarom-vragen formuleren. Want frontale, klassikale lessen zijn voor mij echt niet meer van deze tijd.

Wat hebben ze nu weer bedacht?!

Welke vorm van onderwijs je ook kiest, bij ieder innovatietraject is communicatie van levensbelang. Ga af en toe eens op de zeepkist staan. Letterlijk en figuurlijk, en vertel over het innovatietraject.

Kies voor maandelijkse lunchsessies: Broodje casus, waarin je zaken bespreekt waar je tegenaan loopt in het innovatietraject. Of kies voor de MOK, de maandagochtendkoffie. Op een informele manier met elkaar in gesprek, als start van de nieuwe werkweek. Zo voorkom je de opmerking: Wat hebben ze nu weer bedacht?!

Wat heb ik nu weer bedacht?

Van alles en nog wat. In deze E-zine. Om jou te inspireren. Over een boek, groeicollege en training. Met nieuwe taal. Want taal kan een innovatietraject op school maken of breken.

Veel leesplezier!

Marianne

&KOOT’s Krachtvoer

(Leestijd: 1 minuut)


Mag je naar het havo of vwo, of moet je naar het vmbo? Deze zin uit het boek van Louise Elffers komt binnen. Hij blijft ook hangen bij mij.

In dit boek legt Louise uit waardoor de onderwijscompetitie in Nederland ontstaan is. Maar ook wat we kunnen doen om het tij te keren. Wat mij betreft verplichte kost voor iedereen in het onderwijs.  

Mocht je geen tijd hebben om het hele boek te lezen, lees dan in ieder geval dit artikel.  

 

Onderwijs combineren met ondernemerschap. In dat kader heb ik het Groeicollege van de Ondernemer bezocht. Met mooie verhalen over leiderschap, marketing en personeel. Van ondernemers als Raymond Cloosterman (Rituals), Marco Aarnink (ex Drukwerkdeal.nl) en Bas van der Veldt (AFAS).

Met Mathijs Bouman als groeiprofessor die na elk onderdeel en aan het eind van de dag een WRAP UP doet. Een leuke vorm trouwens om op school een studiedag of bijeenkomst af te sluiten.

&KOOT op Karwei

(leestijd: 1 minuut)

MADRID. Daar ben ik eind mei vier dagen geweest. Als cadeau aan mezelf voor het 5-jarig bestaan van &KOOT. Een ideale combinatie van sfeer proeven, de stad zien en een driedaagse training The Desire Map Madrid. Een training over goals with soul, doelen stellen die bij mij passen, over leven en werken op mijn voorwaarden.

Met als extraatje een stad die door het dolle heen is vanwege de winst van Real Madrid in de finale van de Champions League. En natuurlijk mijn 54e verjaardag vieren met een picknick in het Retiro park.

Een kleine impressie van mijn avontuur in Madrid. Met dank aan Nicole Offenberg voor het maken van (een deel van) de foto’s.

Met als laatste foto weer iets leuks met taal: in het woord ‘Campeones’ springen de cijfers 13 en 3 eruit. Real heeft namelijk 13x de finale gewonnen, waarvan 3x op rij. Dat vind ik nou leuk bedacht!

&KOOT’s Agenda van juni

(leestijd: 1/2 minuut)

Vanaf deze maand geen gevulde agenda meer. Dat wil niet zeggen dat ik je niet blijf inspireren. Leven en werken op mijn voorwaarden betekent meer vrijheid in wanneer ik iets met je deel. Geen gedoe met deadlines meer. Dat heeft mijn avontuur in Madrid mij onder andere opgeleverd.

Waar ik wel trouw aan blijf, is de tijd. Klokslag 12.00 uur. Een soort van Broodje van Kootje. Rond lunchtijd in je mailbox. Maar op welke dagen van de maand, dat zal vanaf nu variëren.

Als jij in jouw netwerk leidinggevenden in het onderwijs hebt, dan is deze E-zine ook voor hen interessant. Voel je vrij om deze door te sturen. Via deze link kunnen zij zich abonneren op de E-zine. Als dank ontvangen zij direct mijn gratis e-boek 'Vijf tactieken voor schoolleiders om onderwijsverandering soepel te laten verlopen'.