Editorial

Afgelopen week heb ik met drie succesvolle (internet-)ondernemers - Zarayda Groenhart, Harm Teunisse en Sandra Sprott - een middag gebrainstormd over online marketing. Waar liggen voor mij en mijn bedrijf &KOOT kansen in het nieuwe medialandschap? Welke lancering past bij mijn online programma voor leidinggevenden? En hoe ziet het traject tot de lancering in september eruit? Er ging die middag een nieuwe wereld voor mij open. Een golf van ideeën kwam los. Deels direct toepasbaar in deze E-zine, deels nog verder uit te werken waaronder een gewaagd format voor de lancering van het programma in september (dit hou ik nog even geheim!).

In het online programma bied ik je vijf tactieken waarmee je onderwijsontwikkeling in jouw school tot een succes maakt. In de VIDEOfavorieten van deze maand onthul ik mijn eerste en belangrijkste tactiek. Een tactiek waarmee je docenten vanuit hun diepste verlangen inspireert om samen onderwijs te bouwen. Onderwijs waarvoor pubers graag hun bed uitkomen. Je blijft met deze tactiek weg van het gevoel te moeten trekken aan een 'bewusteloos' paard. Het gemopper in de personeelskamer stopt, docenten komen in beweging en krijgen hun werkplezier terug. Snel kijken dus! Vervolgens kun je deze tactiek met de doe-direct-tip van april meteen toepassen. Wil je meer input? In de BOEKchat geef ik mijn top 3 van favoriete boeken die mij inspiratie bieden bij de start van ontwikkeltrajecten op scholen.

Tijdens de brainstormmiddag met de drie mediatoppers keken we ook terug op onze schooltijd. Hierbij kwamen mooie verhalen naar boven. Harm dacht met plezier terug aan zijn docent geschiedenis, een ras verhalenverteller. Hoe deze docent bijna filmisch historische situaties kon beschrijven waarbij hij personen verdeelde in the good en the bad guys. Sandra heeft een deel van haar schooltijd in Noorwegen doorgebracht. Zij vertelde hoe verschillend het onderwijs in Nederland en Noorwegen was. Zarayda komt uit een echt onderwijsgezin. Haar moeder werkt in het basisonderwijs en haar vader was docent scheikunde op een vmbo. Ongeveer 1,5 jaar geleden is haar vader na een plotseling en kort ziekbed overleden. Op de begrafenis spraken twee oud-leerlingen. Een daarvan studeert nu geneeskunde. Zij vertelde dit mede bereikt te hebben door de houding van haar docent. Hij heeft haar geleerd om groot te dromen. Gaf haar nooit het gevoel dat iets niet mogelijk was. Als je maar bereid was om er hard voor te werken.

De verhalen geven aan waar het om draait in onderwijs: met passie je vak overbrengen, bij leerlingen de juiste snaar raken, leerlingen kennen, vertrouwen geven en weten wat hen bezig houdt. Wat een mooie sector is onderwijs toch! Realiseren wij ons wel voldoende welke invloed wij hebben op de levens van jongeren, zowel nu als in de toekomst? En hoe belangrijk het is op zoek te gaan naar manieren om ons onderwijs steeds een stukje mooier te maken? Zodat wij jongeren niet alleen een leerzame, maar ook prettige schooltijd kunnen bezorgen in een roerige fase van hun leven. Een mooi onderwerp om centraal te stellen in deze E-zine.

Veel lees- en kijkplezier!

Marianne

QUOTESenzo

Je moet de verantwoordelijkheid daar leggen waar de expertise zit.

BOEKchat

Deze keer heeft de BOEKchat een iets andere vorm. Ik bespreek niet één maar drie boeken. Boeken die mij inspiratie geven voor een vliegende start van ontwikkeltrajecten op scholen.

Mijn top 3

Ontketen vernieuwing! van Arend Ardon: een makkelijk leesbaar boek over breken met oude veranderroutines. Het boek was voor mij een feest van herkenning. Het heeft veel raakvlakken met mijn aanpak op scholen. Laat collega's weten wat jou drijft. Start met experimenteren. Eerste successen verleiden anderen om mee te doen. Zo werk je samen stapsgewijs naar het einddoel. 

iDNA duurzaam leren innoveren van Harry van der Schans: een geweldig boek over innovatie en creativiteit. “In een tijd waarin verandering de enige constante is, is innoveren een must en creatief denken een voorwaarde.” Naast de mooie opmaak die uitnodigt tot lezen, spreken vooral de praktijkverhalen, tools en praktische tips mij aan in dit boek.

Wat hebben ze nu weer bedacht?! van Johanna Kroon: een praktisch boek dat met het principe ‘Relatie eerst’ de oplossing biedt tegen het afhaken van personen voor het veranderproces goed en wel begonnen is. Het boek bevat naast theorie ook veel voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Je ontdekt wat 'storytelling' kan betekenen voor jouw verandertraject. 

VIDEOfavorieten

'Zilveren race in Portland' luidde de kop van een nieuwsbericht over Daphne Schippers. Het artikel ging over haar race op de 60 meter bij de WK indoor eind maart. Daphne die altijd gaat voor het beste resultaat, was niet tevreden over haar race en zei: "Mijn start was niet goed."

Niet alleen in de sport, ook bij onderwijsontwikkeling is de start cruciaal. Ik durf zelfs te beweren dat de start bepalend is voor het al dan niet slagen van het traject. In de video 'Maak een vliegende, geen valse start' vertel ik hoe jij zo'n vliegende start kunt maken.

De-doe-direct-tip van april: start met een vraag

BierviltjeJe hebt een nieuw idee voor je school. Verpak dit idee eens in een inspirerend verhaal. Hoe? Verplaats je in gedachte twee jaar na vandaag. Geef antwoord op de volgende vraag:

  • Zou het niet fantastisch zijn als we over 2 jaar …

Stel die vraag aan jezelf, aan anderen, in een werkoverleg, op een studiedag. Of nog leuker, laat collega's het antwoord opschrijven of tekenen op een bierviltje. Want de beste ideeën passen op de achterkant van een bierviltje!

Voeg er nog een vraag aan toe, om van woorden daden te maken. Welke eerste stap ga jij morgen zetten?

 

&KOOT agenda

12 april 2016

Boekpresentatie Sjoerd Karsten 'De hoofdstroom in de Nederlandse onderwijsdelta: een nuchtere balans van het mbo', UCK Utrecht. Meer info, klik hier.

13 april 2016 

Congres ‘Staat van onderwijs’ van de Inspectie van het Onderwijs, de Fabriq Maarssen. Meer info, klik hier.

14 april 2016

Girlsday, een initiatief van VHTO, om meiden van 10 tot 15 jaar te laten kennismaken met bèta, techniek en ICT.

Meer info, klik hier.

20 april 2016

TEDx Amsterdam ‘Born To Learn’, Theater Amsterdam. Meer info, klik hier.

T/m 12 juni 2016

Tentoonstelling ‘Document Nederland: Carel van Hees fotografeert het onderwijs’, Rijksmuseum Amsterdam.

Meer info, klik hier.

Als in jouw netwerk professionals zitten voor wie deze E-zine ook interessant is, stuur deze dan gerust door. Via deze link kunnen zij zich abonneren op de E-zine. Als dank ontvangen zij mijn gratis e-boek 'Vijf strategieën voor onderwijsontwikkeling in jouw school'. Hoe meer lezers, hoe meer kennis ik kan delen.